Турция и водената от САЩ коалиция призоваха Русия да спре ударите в Сирия
Турция и водената от САЩ коалиция призоваха Русия да спре ударите в Сирия / БГНЕС

Турция и партньорите й в ръководената от САЩ коалиция за борба срещу "Ислямска държава" призоваха Русия да прекрати нападенията срещу сирийската опозиция и да се фокусира върху борбата срещу ислямските бойци, предаде Ройтерс.

Анкара и партньорите й изразиха дълбоко безпокойство заради въздушните удари на Москва.

Саудитска Арабия също настоя Русия да прекрати военните си действия срещу цели в Сирия.

В съвместно изявление, направено заедно със САЩ, Великобритания, Франция, Германия и арабските съюзници от Залива, Турция посочи, че действията на Русия представляват "по-нататъшна ескалация" на конфликта и само ще разпалят т още екстремизъм.

"Изразяваме нашето дълбоко безпокойство във връзка с усилената военна подготовка на Русия в Сирия и особено във връзка с атаките на руските военновъздушни сили в Хама, Хомс и Идлиб от вчера, които доведоха до цивилни жертви и не бяха насочени срещу ДАЕШ /един от акронимите на "Ислямска държава"/", се посочва в изявлението.

Кои са истинските цели на руските удари в Сирия?

Турският външен министър Феридун Синирлиоглу изрази вчера "сериозните безпокойства" на Анкара от руските въздушни удари в Сирия.

"Ние имаме сериозни безпокойства във връзка с информациите, според които Русия е насочила ударите си по-скоро срещу позиции на опозицията, отколкото срещу тези на ДАЕШ, и че тези удари са причинили цивилни жертви", заяви Синирлиоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Лавров: Слуховете, че руските удари не са срещу ИД са неоснователни

Руският президент Владимир Путин заяви, че твърденията, че при руските въздушни удари са били убити цивилни, са "информационна атака".

Източник: БТА