Бизнесът внесе 3 сигнала за нередности в енергетиката
Бизнесът внесе 3 сигнала за нередности в енергетиката / снимка: БГНЕС
Бизнесът внесе 3 сигнала за нередности в енергетиката
81987
Бизнесът внесе 3 сигнала за нередности в енергетиката
  • Бизнесът внесе 3 сигнала за нередности в енергетиката

Работодателските организации внесоха три сигнала до главния прокурор за нередности в енергетиката. Първият е свързан с данни за нарушения във връзка с американските централи.

„Последиците от многократно анексираните в ущърб на държавата договори се изразяват в над 330 млн. лв. на година, които народът плаща от джоба си", обясни председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Според него през годините НЕК не е упражнила правата си във връзка с неизпълнение от страна на инвеститора.

Сигналите, внесени в прокуратурата, са свързани с времето от момента на подписване на договорите, през годините, когато са били многократно анексирани в ущърб на държавата, обясни Кирил Домусчиев:

„В крайна сметка водят до тези последици ние да плащаме от джоба си над 330 млн. лв. годишно над пазарната цена, само за електроенергията, която се изкупува от американските централи. Тази цена се плаща през такса задължение към обществото и я плащаме всички ние, включително и обикновения гражданин, поне по думите на КЕВР".

Във връзка с американските централи, изборът на инвеститори е извършен с абсолютно непрозрачни процедури и участие на офшорни дружества с неизвестна собственост на капитала, обясни още шефът на КРИБ.

„Издаването на лицензията преди изграждане на енергиен обект на „Марица изток 1" е при липса на доказателства за осигурено финансиране, което си е нарушение. Първоначалната цена на проектите и нейното ескалиране по време на строителството - за „Марица изток 1" е 1,05 млрд. първоначалната цена, подписана с НЕК. Говорим за времената от правителството на Костов. Като в последствие тази цена се увеличава с 300 млн. Имаме много сериозни съмнения, че НЕК не е упражнила правата си по дългосрочния договор във връзка със същественото неизпълнение от страна на инвеститора", посочи Домусчиев.

Той каза още, че държавата е трябвало да стане собственик на централите след определен период от време, но договорите се анексират и НЕК се е отказала от собствеността - със знанието на Министерство на енергетиката.

Вторият сигнал на работодателите е свързан с различни нарушения във ВЕИ сектора, а третият е срещу решение на енергийния регулатор, с което изкупуваното количеството енергия от фотоволтаиците е завишено, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.