Какви звуци издават жирафите късно нощем?
Какви звуци издават жирафите късно нощем? / ThinkStock/Getty Images

Късно през нощта, когато наоколо няма хора, жирафите издават странни звуци, каквито специалистите досега не бяха чували, съобщи Лайв сайънс.

Дълговратите динозаври не били като жирафите

Учени записаха почти 1000 часа жирафи в три европейски зоологически градини и уловиха "нискочестотни вокализации с богата хармонична структура и варираща продължителност".Такива звуци обаче дългокраките животни издават само през нощта.

Защо вият така жирафите, специалистите не могат да кажат. Акустичната структура според тях е интересна и може да е комуникативен сигнал, каза Ангела Щьогер от университета на Виена. Тази идея обаче трябва да бъде проверена допълнително.

Учените знаят изненадващо малко за звуковото общуване между жирафите. Известно е, че понякога те изръмжават или изсумтяват. Дали обаче тези звуци служат за комуникация, не е установено.

Дългият врат на жирафите е една от причината да не са бъбриви. Той е пречка за вокализацията, защото за нея трябва да се поддържа определен въздушен поток от белите дробове до устата. Възможно е също жирафите да произвеждат инфразвуци, които са твърде ниски, за да бъдат чути от човек.

Учените са записвали общо 22 жирафа в зоологическите градини в Берлин, Копенхаген и Виена. Нощните записи ги изненадали напълно. След залез слънце някои животни издават странни звуци, които са като скърцане на кораб. Видеозаписи учените не са правили. Затова не е ясно какво са правили животните, докато са издавали звуците.

Източник: БТА