Бащата на Айлян: Медиите правилно публикуваха снимките с него
Бащата на Айлян: Медиите правилно публикуваха снимките с него / снимка: БГНЕС, архив

Бащата на удавилото сирийче Айлян Курди заяви, че медиите са постъпили правилно, като са публикували снимки, показващи как мъртвото тяло на детето лежи на турския бряг, предаде ДПА.

"Хората не трябва да отвръщат поглед от ужасните неща, които се случват по пътя към Европа само защото не можем да получим виза", каза Абдуллах Курди в интервю за германския в. "Билд".

Тялото на 4-годишно момиченце изплува край турски курорт

Айлян загина в началото на септември заедно с братчето си и майка им при опит да стигнат по море до Гърция.

Снимките с момчето се появиха на първите страници на вестници по целия свят, подчертавайки мащабите на хуманитарната криза, причинена от гражданската война в Сирия. Конфликтът е принудил досега над 4 милиона души да избягат от страната.

Кадрите внесоха нов фокус в дебатите в Европа за това дали правителствата правят достатъчно за уреждане на бежанската криза, но също така предизвикаха обсъждания доколко е етично да бъдат споделяни и публикувани.

Издигнаха гигантска пясъчна статуя в памет на 3-годишния Айлян

Бащата на Айлян заяви от иракския град Ербил, че може да гледа снимките само за кратко, след което бива завладян от емоции.

Семейство Курди са сирийски кюрди от град Кобане близо до границата с Турция. Градът беше обсаден от групировката "Ислямска държава" миналата година, което накара хиляди хора да избягат.

Снимка на удавило се сирийче шокира Европа

Телата на двете деца и майка им, загинали в Средиземно море, бяха погребани в Кобане.

Източник: БТА