Борисов в писмо до Давутоглу: Разбираме необходимостта от координиране на усилията
Борисов в писмо до Давутоглу: Разбираме необходимостта от координиране на усилията / снимка: Министерски съвет

„Споделям виждането, че създаването на оптимални условия, които биха спомогнали за справяне с бежанската криза и биха позволили завръщане на имигрантите в Сирия след урегулирането на политическата ситуация там, не биха могли да бъдат реализирани без прилагане на всеобхватен подход на ЕС в тясно сътрудничество с Турция и заслужават засилено внимание и анализ". Това посочва министър-председателят Бойко Борисов в писмо до турския си колега Ахмет Давутоглу като отговор на призива на ръководителя на турско то правителство към всички лидери на държавите-членки на ЕС за полагане на общи усилия за справяне с миграционната вълна, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Разбираме необходимостта от координиране на усилията с турската страна в духа на добросъседските, съюзнически в НАТО и приятелски двустранни отношения, за преодоляване на миграционната вълна. Споделяме разбирането за необходимост от значително увеличаване на финансирането за Турция, което да подпомогне усилията на Анкара. България се ангажира да поставя въпроса във формат ЕС", заявява още Борисов в писмото си.

„Масовото преселение на бежанци и мигранти, пред което сме изправени днес, е глобална катастрофа, каквато не сме виждали от Втората световна война насам. Сложността на проблема и неговия трансграничен характер изискват международни решения, а за тях се нуждаем от ефективно сътрудничество и истинска солидарност", посочва от своя страна турският премиер в Ахмет Давутоглу в писмото си.

Той подчертава, че „днешната миграционна катастрофа е пряк резултат от войната в Сирия, която прогони милиони от техните домове".

„С обща граница от 911 км, но също и с обща история и родствени връзки, Турция продължава да следва политика на отворени врати за сирийците без каквато и да е форма на дискриминация и стриктно спазва принципа на неотблъскаване. Турското общество прие мигранти, бежанци, търсещи убежище и други под временна защита, потърсили подслон в Турция и им засвидетелства толерантност, съчувствие и гостоприемство", допълва той.

Турският премиер подчертава, че спасяването на живота на отчаяните мигранти и търсещи убежище, както и регулирането на миграцията, най-общо ще продължи да бъде приоритет за Турция.

„Обаче нито е справедливо нито е реалистично да се очаква от Турция сама да поеме на раменете си миграционния натиск и заплахите за нейната национална сигурност, произтичащи от Сирия. Нещо повече, най-добрите начинания на Турция не освобождават и няма да освободят членовете на международната общност от тяхната върховна морална и правна отговорност да закрилят хората в нужда", казва още той.

Давутоглу коментира, че за съжаление до днес, когато става дума за поемане на отговорност и споделяне на бремето, драстично липсва солидарността от страна на международната общност.

„Все още очакваме да видим световната общност, особено ЕС, други европейски държави, а също и международни организации да се ангажират с по-голямо участие с цел да се посрещне тази причинена от хората хуманитарна катастрофа", допълва той.

„Очакваме семейството на народите, особено ЕС и други европейски държави да приемат по-щедър подход и да приемат хора, които бягат от места с конфликти" заявява той.

„То предлага „в рамките на колективните усилия срещу кризата първостепенната мярка трябва да бъде установяването на „зона на безопасност", която може да се създаде в северната част на Сирия. Такава зона би позволила доброволното завръщане на бежанците. Ако не можем да създадем такива зони на сигурност, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души в Сирия да поемат по пътя към Европа, което още повече ще задълбочи сегашната хуманитарна криза и ще причини още по-сериозни политически осезаеми последици", посочва турският министър-председател.

Давутоглу се обръща с молба "за Вашата любезна подкрепа за мобилизиране на международната общност, така че да се облекчи страданието на сирийските бежанци и да се сложи край на настоящата хуманитарна криза".