Хърватия изпраща армията заради хаоса на границата със Сърбия
Хърватия изпраща армията заради хаоса на границата със Сърбия / БГНЕС

Хърватският министър на отбраната Анте Котроманович съобщи, че е взето решение за изпращане на военни части на границата със Сърбия и по-специално на граничния пункт Товарник. Това се налага поради огромния мигрантски натиск, уточни Котроманович.

Само през изминалия ден, по официални данни в страната, са влезли над 5730 души. "По отношение на бежанците и интересите на страната, както и нейната сигурност, правителството прави всичко необходимо". Това каза хърватският премиер Зоран Милованович в началото на днешното правителствено заседание в Загреб.

Мигранти и полиция в сблъсъци на границата на Унгария със Сърбия, има задържани

"Независимо от нашата организация, нашите възможности са ограничени. Ние трябва да се водим от хърватските интереси. Не мога да прогнозирам колко дълго време може да издържим по този начин", каза още Милованович.

Ивица Дачич: Не можем да се справим с притока на бежанци

Според хърватските медии в момента цари пълен хаос на граничния пункт Товарник.

Според вътрешния министър Ранко Остойич, който снощи бе на границата, властите напълно контролират положението, но ако мигрантският натиск се увеличи, ще се наложи взимането на други мерки.

Властите в Сърбия организирано прехвърлят от южната част на страната - от Прешево, с автобуси, микробуси и леки коли, хиляди мигранти до хърватската граница. В същото време белградското издание "Блиц", съобщава, че властите в Загреб веднага ги прехвърлят към унгарската граница. Хърватите регистрират всички мигранти и след това ги пускат в посока на унгарската граница, пише още изданието.

Унгария вдига ограда срещу бежанците на границата с Хърватия

Именно поради тази причина Унгария възнамерява да вдигне ограда по границата с Хърватия и Румъния, както направи със Сърбия. "Очевидно пътят вече не минава през сръбско-унгарската граница. Поради тази причина решихме да вдигнем стена по границата с Румъния, както и на определени места по границата с Хърватия", каза унгарският министър-председател Виктор Орбан пред австрийския вестник "Ди Пресе".

Източник: БГНЕС