Мигранти и полиция в сблъсъци на границата на Унгария със Сърбия, има задържани
Мигранти и полиция в сблъсъци на границата на Унгария със Сърбия, има задържани / снимка: БГНЕС, архив

Напрежение на сръбско-унгарската граница през целия ден заради нестихващия поток от мигранти.

Стотици мигранти пробиха оградата на границата между Унгария и Сърбия

До ескалация по-рано се стигна, когато тълпа мигранти, блокирана между границите на Сърбия и Унгария, в района на контролно-пропускателния пункт Хоргош, опита да премине през загражденията с бодлива тел на унгарска територия. Мигрантите, скандирайки ругатни и лозунги, се опитаха да разкъсат или пробият загражденията. Унгарската полиция използва сълзотворен газ, което за известно време охлади страстите сред мигрантите. По-късно група мигранти запали донесени по-рано автомобилни гуми, с цел димът от тях да отива към унгарските полицаи. Унгарската полиция опита да потуши горящите автомобилни гуми с водомети, а сръбските полицаи, охраняващи границата от своя страна, не се намесиха в случващото се.

Унгария призова Сърбия да предприеме действия срещу агресивните мигранти, които атакуват унгарските полицаи по границата. По данни на съветник по сигурността на унгарския премиер Виктор Орбан, 20 полицаи са ранени при сблъсъците.

По-късно три „Хъмвита" (Високопроходима многоцелева колесна машина ) на унгарската армия, оборудвани с оръжие, бяха разположени на границата със Сърбия в района на Хоргош. Военните автомобили излязоха от пътя и спряха в полето, на няколко стотин метра от границата. В „Хъмвитата" е имало маскирани военнослужещи. Сърбия изрази протест поради използването на специални средства на границата с Унгария.

Унгария вдига ограда срещу бежанците на границата с Хърватия

Унгария съобщи, че са били задържани 29 мигранти по време на сблъсъци на южната й граница със Сърбия, един от които е бил идентифициран като "терорист", предаде Ройтерс.

Съветникът по сигурността на унгарския премиер Дьорд Баконди съобщи, че 20 полицаи са били ранени в сблъсъците. Мигранти са хвърляли по полицията камъни и парчета бетон, а тя е отговорила с водни оръдия и сълзотворен газ. Арестувано е и лице, уличено в терористична дейност, допълни Баконди в ефира на държавната телевизия М1.

Сръбският премиер Александър Вучич осъди бруталните действия на унгарската полиция към мигрантите и предупреди Унгария да не използва отново сълзотворен газ, предаде Асошиейтед прес.

Вучич заяви това в Съединените щати, където е на официално посещение и каза, че ще повдигне въпроса на срещата днес с държавния секретар Джон Кери.
Премиерът добави, че Европейският съюз трябва да реагира след сблъсъците между мигрантите и унгарската полиция, която използва сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия срещу бежанците на границата със Сърбия, добавя АП.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази шок и тревога от отношението към бежанци и мигранти на унгарско-сръбската граница, предадоха Ройтерс и ДПА. "Бях шокиран да видя как се отнасят с тези бежанци и мигранти. Това е недопустимо. Всички страни имат вътрешнополитически проблеми, но след като това са хора, които бягат от войни и преследвания, трябва да проявим състрадание към тях", каза Бан.

"Трябва да се зачитат тяхното човешко достойнство и човешки права. Това е моето послание към европейските и азиатските лидери в страните, където отиват тези мигранти и бежанци", каза генералният секретар на ООН.