Стотици мигранти скандират Отворете границата! на унгарската бариера
Стотици мигранти скандират Отворете границата! на унгарската бариера / БГНЕС

Стотици мигранти напираха да преминат през загражденията, издигнати от унгарската полиция на главния път със Сърбия, настоявайки да бъдат пуснати през границата, съобщи Ройтерс.

Те блъскаха по металните заграждения и крещяха "Отворете границата!". Унгарската полиция стоеше от другата страна.

Мигранти прерязаха оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия

Властите в Унгария казаха, че са задържали 60 мигранти за опит да влязат незаконно в страната през границата със Сърбия, промъквайки се през телената ограда, посочва Асошиейтед прес.

В Унгария влязоха в сила нови закони, имащи за цел да спрат огромния поток от мигранти. Според новото законодателство преминаването или повреждането на 4-метровата ограда на границата със Сърбия се смята за углавно престъпление.

Унгария ще арестува нелегалните имигранти

Унгарското правителство заяви, че е създало на сръбската граница две транзитни зони, в които заявленията за убежище на мигрантите ще бъдат оценявани за няколко часа, отбелязва Ройтерс.

Мигрантите могат да подават заявленията си между 6 и 22 ч. всеки ден, а зоните ще работят като транзитните салони на летищата. Хората, които не подадат заявление за убежище, ще трябва веднага да се върнат в Сърбия. Правителството потвърди, че тези, които не са подали заявление в Сърбия или Македония, смятани от Унгария за безопасни страни, ще получават автоматичен отказ за убежище от унгарските власти.

Извънредно положение в две унгарски области по границата със Сърбия

Заявленията на другите ще бъдат разгледани и ако това не стане в рамките на 24 часа, ще им бъде осигурен подслон, като максималният срок за разглеждане на молбите е осем дни.

По-рано през деня Унгария обяви извънредно положение в две от южните си области по границата със Сърбия заради миграционната криза, давайки специални правомощия на полицията и други власти.

Източник: БТА