Унгария ще арестува нелегалните имигранти
Унгария ще арестува нелегалните имигранти / БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че през последните дни кризата с мигрантите в страната му е излязла от контрол и че полицията ще вземе по-строги мерки от следващата седмица и ще арестува мигрантите, преминаващи нелегално границата, предаде Ройтерс.

Орбан: Миграцията към Европа заплашва цивилизацията на континента

Мигрантите обявиха бунт срещу унгарските власти, превземат жп гари и отказват да се регистрират. И въпреки това полицията си върши работата по забележителен начин, без да използва сила, каза Орбан след среща с Манфред Вебер, председател на парламентарната група на Европейската народна партия. Орбан уточни, че по-строгите закони за имиграцията ще влязат в сила от 15 септември.

Унгария иска да наказва за назидание мигрантите, преминаващи през границата със Сърбия

Новият министър на отбраната Ищван Шимичко съобщи, че 3800 войници са разположени на границата със Сърбия, за да не допускат нелегалното й преминаване, предаде Франс прес. Той допълни, че тяхната приоритетна задача е доизграждане на оградата. Фотограф на агенцията е констатирал днес, че войници, въоръжени с автомати, ескортират полицейски патрули на границата. Съгласно новите правила армията ще разполага с разширени правомощия на границата, по-специално при регистрирането на търсещите убежище.

Първоначално правителството искаше да даде на войниците правото да използват оръжие в случай на "извънредна ситуация", но това изисква одобрение от парламента.

Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че следи отблизо действията на армията в Унгария, за да е сигурен, че тя ще спазва правата на бежанците.

Източник: БТА