Тръгна делото срещу убиеца на студентката Вероника
Тръгна делото срещу убиеца на студентката Вероника / снимка: Dariknews.bg
Тръгна делото срещу убиеца на студентката Вероника
81707
Тръгна делото срещу убиеца на студентката Вероника
  • Тръгна делото срещу убиеца на студентката Вероника

Великотърновският окръжен съд даде ход на делото срещу Илиян Здравков, обвинен за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Според тричленния съдебен състав делото ще бъде гледано при съкратено съдебно следствие.

В хода на съдебното заседание служебният защитник Кирил Станчев посочи, че подсъдимият Илиян Здравков е направил пълни самопризнания още при първия разпит в присъствието на съдия.

Обвиниха убиеца на студентката Вероника

Съдията по делото е пожелал Здравков собственоръчно да подпише молбата си за съкратено съдебно следствие. Тя била подадена от адвоката му още преди да бъде внесен обвинителният акт. "Изпълнихме разпореждането. Илиян е грамотен и пише добре. Той обаче не крие страха си от обществения гняв, защото осъзнава какво злодеяние е сторил", посочи адвокат Станчев.

По думите му, след като делото ще се гледа по съкратената процедура, то и наказанието автоматично пада с 1/3. При това положение, Илиян го очаква присъда от около 25 години затвор.

Родителите на загиналото момиче бяха конституирани като частни обвинители, те предявиха иск за 200 000 лева кръвнина.

Кои са жертвите на Илиян Здравков

Илиян Здравков ще отговаря пред съда за това, че на 28 февруари тази година, в района на жп гарата във Велико Търново е нападнал 23-годишната студентка Вероника Здравкова, откраднал е дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв.

След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата, става ясно от обвинителния акт.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив - Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание криминално проявеният изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г.

Експерт: Илиян Здравков има чертите на сериен убиец

В хода на разследването Здравков е направил пълни самопризнания. Разпитани са 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, открити и иззети са множество веществени доказателства.

Други новини от Велико Търново