Москва ще продължи военните си доставки за Сирия
Москва ще продължи военните си доставки за Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Русия ще продължи военните си доставки за Сирия, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирайки руски информационни агенции.

Безусловно, доставки на въоръжение е имало, има и ще продължава да има. Те неизбежно се придружават от руски специалисти, които помагат да се пусне в действие съответното оборудване и да се обучи сирийският персонал да работи с това въоръжение. Това не е никаква тайна, каза Лавров в предаване на руската телевизия „Първи канал”, съобщи ТАСС.

Русия поддържа Сирия, защото "само тя може да спре "Ислямска държава"

Лавров каза, че руският президент Владимир Путин, който по-късно този месец ще говори пред Общото събрание на ООН, ще засегна в речта си сирийския въпрос, конфликта в Украйна, проблеми на глобалната икономика и санкциите срещу Русия. Всички тези кризи - Сирия и Украйна, произтичат от системни проблеми, свързани с опити да се замрази процеса на формиране на полицентричен свят, каза руският външен министър.

По въпроса за бежанците той заяви, че Русия е приемала и ще приема всички, които отговарят на категорията „бежанци” и добави, че понякога Русия прави по отношение на бежанците повече, отколкото предполагат критерии на международните конвенции. Като пример той даде приемането на бежанци от Украйна, които вече в Руската федерация са около един милион. Огромна част от тях - между една трета и 50% искат да получат руско гражданство или друг постоянен статут в страната, подчерта Лавров, предаде ТАСС.

Източник: БТА