И САЩ ще приемат бежанци
И САЩ ще приемат бежанци / снимка: БГНЕС, архив

САЩ планират да приемат най-малко 10 000 сирийски бежанци през 2016 г., съобщи Белият дом, съобщи АП.

Президентът Барак Обама е уведомил съветниците си, че би искал САЩ да приемат около 10 000 сирийски бежанци през следващата финансова година, която започва на 1 октомври. САЩ са приели само 1500 сирийци, откакто започна гражданската война преди повече от четири години.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест припомни, че правителството на САЩ е предоставило близо 4 млрд. долара на хуманитарните агенции и други организации за облекчаване на хуманитарната криза в Европа, където десетки хиляди бягащи от войните в Близкия изток търсят подслон и закрила.

Говорителят добави, че президентът Обама е решил да бъдат приети още сирийски бежанци, за да увеличи приноса на САЩ в решаването на кризата.

Европа се бори с бежанската вълна, САЩ не бързат да помагат

Преди дни представителят на Белия дом Питър Бугард съобщи, че американската администрация вече разработва пакет мерки за оказване на помощ на бежанците от Близкия Изток. „Намираме се в постоянен контакт както със страните от Близкия Изток, така и от Европа, която е в сериозно затруднение заради бежанския поток”, посочи той.

Стотици американци предложиха да приютят в домовете си сирийски имигранти, подписвайки онлайн петиция, според която САЩ трябва да помогнат на повече хора, които бягат от граждански войни.

Близо 1300 души са подписали петицията на уебсайта MoveOn.org, призовавайки Вашингтон да вдигне ограниченията си за сирийски бежанци докато Европа продължава да се задъхва от наплива на имигранти на територията й, пише агенция Ройтерс.