Лавров и Кери се чуха по телефона
Лавров и Кери се чуха по телефона / снимка: БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери проведоха втори телефонен разговор в разстояние на няколко дни на фона на безпокойствата на Съединените щати по повод засилването на военното присъствие на Русия в Сирия, предадоха ТАСС и Франс прес.

Лавров настоял за "започване на диалог между сирийските власти и опозиция" и "подчертал необходимостта от консолидиране на борбата срещу терористичните групировки в тази страна... бремето на която е понасяно в момента от редовната сирийска армия", се казва в комюнике на руското външно министерство, цитирано от АФП.

Телефонният разговор се е състоял по американска инициатива. По-рано САЩ обявиха, че проверяват информациите за увеличаване на руското военно присъствие в Сирия.

Руски сили участват във военни операции в Сирия?

След първия телефонен разговор между Кери и Лавров по темата, в събота, руският външен министър подчерта, че страната му никога не е крила, че доставя военно оборудване на Дамаск за нуждите на борбата с тероризма.

Русия, която е основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, се опитва от няколко месеца да формира военна коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", която да включва редовната сирийска армия, Турция и Саудитска Арабия. Тази инициатива обаче за момента няма особена подкрепа, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА