Пускаме руските самолети, ако се съгласят на проверки на българското летище
Пускаме руските самолети, ако се съгласят на проверки на българското летище / снимка: БГНЕС
Пускаме руските самолети, ако се съгласят на проверки на българското летище
81621
Пускаме руските самолети, ако се съгласят на проверки на българското летище
  • Пускаме руските самолети, ако се съгласят на проверки на българското летище

Ако Русия се съгласи самолетите й с хуманитарна помощ за Сирия да бъдат проверени на българско летище, страната ни ще разреши да преминат през въздушното ни пространство. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов.

Отказахме въздушен коридор на руски самолети с доставки за Сирия

Решението да бъде отказан въздушен коридор за двата руски самолета с хуманитарна помощ за Сирия се базира на регламентираните от Съвета на Европейския съюз ограничения за доставките на определени стоки и услуги за режима на Башар Асад, обясни министър Даниел Митов. 

„Всяка една от държавите членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчно информация, която ни дава основание, както и на нас в случая, да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че ние не сме издали разрешение поради тази причина”, посочи министърът.

„Ако руските ни колеги са съгласни на българското летище тези полети да бъдат проверявани, ние ще издадем такова разрешение”, каза още Митов.

Въпреки че руската страна вече реагира на решението на София, външният ни министър смята, че отношенията ни с Русия няма да се влошат. „Едва ли отношенията ни ще пострадат, ясно е, че ние имаме достатъчно основания да откажем подобно разрешение в момента”, заяви Митов.

България има съмнения, че руските самолети са натоварени с оръжия

Попитан откъде Външно министерство има информация, че руските самолети няма да пренасят хуманитарна помощ, а друг товар, Даниел Митов отговори, че българската държава има достатъчно сериозен инструментариум, за да получава такава информация и да може да я провери.

До момента от руска страна не е искано официално обяснение защо сме отказали въздушен коридор на руските самолети за Сирия. Ако постъпи такова искане, Русия ще получи отговор, увери външният министър.