Първанов към ГЕРБ: Да се държим мъжки, да се държим достойно коалиционно
Първанов към ГЕРБ: Да се държим мъжки, да се държим достойно коалиционно / снимки: БГНЕС
Първанов към ГЕРБ: Да се държим мъжки, да се държим достойно коалиционно
81551
Първанов към ГЕРБ: Да се държим мъжки, да се държим достойно коалиционно
  • Първанов към ГЕРБ: Да се държим мъжки, да се държим достойно коалиционно

ГЕРБ да се държат мъжки и да не позволяват парламентът да приема калпави и вредни закони. За това призова лидерът на АБВ и президент в периода 2002 -2012 година Георги Първанов. По думите му АБВ не са подкрепили антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, защото е безсмислен, а не защото от партията се страхуват.

АБВ са против това ръководителят на новото звено за борба с корупцията по високите етажи на властта да се избира от Министерски съвет. От партията имат възражения и по промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, не са съгласни и с държавното финансиране на частните училища и детски градини.

По антикорупционния закон диалог не е имало, заявиха от АБВ. Георги Първанов каза, че партията не може да подкрепи закон, който предвижда МС да избира и освобождава ръководителя на органа, който ще проверява министрите и политиците за корупция.
„Сега се предлага да се създаде едно звено, което ще бъде ръководено еднолично и неговият ръководител ще се определя, ще се предлага от Министерския съвет. Какво да очакваме, когато и ножът, и хлябът са в едни и същи ръце? Аз се питам дали не можем да постигаме съгласие това бюро да се ръководи от човек, предложен от опозицията. Защото не е лесно да кажеш на опозицията от висотата на управленските си банки „Вас ви е страх", каза Първанов.

Първанов към ГЕРБ Да се държим мъжки да се държим достойно коалиционно
netinfo

Лидерът на АБВ каза още, че в ГЕРБ има много гласове против антикорупционния проект и призова партията мандатоносител да не позволява приемането на некачествени закони.
„Аз апелирам към колегите от ГЕРБ да се държим мъжки, да се държим достойно коалиционно. Не е добра коалиционна политика да си затваряме очите пред калпавото законодателство, пред слабите проекти, които се предлагат от когото и да е - няма значение дали е АБВ, от реформаторите, или от патриотите", каза Първанов.

От АБВ не са съгласни и с всички промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. От партията одобряват разделянето на ВСС на две колегии, както и засилването правомощията на инспектората. Не са съгласни обаче с начина, по който ще се избира състава на прокурорската колегия, а именно 6 от 12-те члена да се избират от НС. Според Първанов това ще даде възможност политиците да блокират работата на прокуратурата.

От партията обявиха и категоричното си несъгласие с решението частните детски градини и училища да получават и държавна субсидия. Говорителят на партията Марияна Тодорова каза, че по този начин бедните ще подпомагат богатите. „Конкуренцията ще стане много неравнопоставена в полза на частните училища, а и финансирането ще бъде от нашите данъци, от данъците на всички, тоест бедните, ще подпомагат богатите", каза тя.

От АБВ казаха, че са направили жест към управляващите, като са гласували “въздържал се,  а не “против” антикорупционния закон на Меглена Кунева. Според тях законът може да бъде приет, но трябва да бъде поправен, както и по него да се проведе сериозен диалог.