Представят резултата от поредица уъркшопи на Училището по изкуствата
Представят резултата от поредица уъркшопи на Училището по изкуствата / снимка:РХГ

Град Русе е домакин на поредица от уъркшопи в различни области на съвременното изкуство с участие на ученици от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Инициативата е организирана от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС в рамките на образователната платформа „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Идеята на платформата е да подпомогне художественото образование в България, като осигури подготовка в незасегнати от институционалната образователна система области на изкуството.

Център АЛОС организира подобни мероприятия от 2011 г. в редица училища по изкуствата и културата в цялата страна. За първи път обаче, са включени заедно всички ученици на едно училище. Целта е да се апробира функционирането на създадената от Център АЛОС методика в условията на учебно-творческата практика на тези училища.

Запознаването с ключови изразни форми в съвременното изкуство се осъществява в тематични творчески ателиета, съобразени с възрастта и възможностите на участниците, като основните дейности са изведени извън традиционната учебна среда и са локализирани в двора на Малката сграда на училището, както и в централната градска част в Русе.

Началото на реализациите по проекта с русенското училище започна още през пролетта с учениците от осми клас. С тях, екипът на Център АЛОС осъществи уъркшоп за лендарт на брега на река Дунав. Там участниците, с помощта на намерени на място естествени материали (камъни, клони, пясък, листа…), създадоха произведения, съобразени с даденостите на конкретното място.

В настоящия етап деветокласниците се занимават с художествени инсталации и овладяване на средата. Посредством тръби, тел и текстилни материали, те създават художествени обекти, които ще се ситуират в зелените площи пред Доходното здание в града. Идеята е обектите да бъдат осветени отвътре и по този начин да се превърнат в атракция за жителите и гостите на Русе. Подобна атракция ще бъде и работата на десетокласниците, които се занимават със създаване на интерактивно кинетично изкуство. Работите им, които включват в себе си реално движение и изискват намесата на публиката, за да функционират, ще бъдат експонирани Градската художествена галерия. Учениците от единайсети клас се занимават с дигитална фотография и фотоколаж. Те работят в компютърната зала на училището по изкуствата, но творбите им ще се представят по време на презентацията. Обучението на дванайсетокласните пък, е теоретично и включва запознаване с основните принципи по които функционира художествения контекст.

Резултатите от работата на всички уъркшопи ще бъде представена на 4 септември (петък) от 17.00 ч. в Художествена галерия – Русе.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и Община Русе.