Четки за зъби, запалки и капачки попадат в менюто на морските птици
Четки за зъби, запалки и капачки попадат в менюто на морските птици / ThinkStock/Getty Images

Международно изследване установи, че 90 процента от морските птици ядат пластмаса, съобщи Ей Би Си.

Птиците поглъщат какво ли не - четки за зъби, запалки, капачки, части от играчки.

От предишно изследване е известно, че всеки квадратен километър от океана е замърсен с до 580 000 парчета пластмаса. Съобщенията за намерени такива парчета в морски животни като костенурки, риба, делфини и птици се увеличават.

Нова карта на океаните посочва виновниците за островите от боклук

За да видят доколко голяма е заплахата за птиците по цялата планета, д-р Крис Уилкокс и колегите му от австралийската Организация за научно-технически изследвания сравняват карти, показващи как се променя замърсяването с пластмасата с времето, и карти с разпространението на морски птици. Те преглеждат и досегашни изследвания за поглъщана от птиците пластмаса, направени със 135 вида от 1962 г. до 2012 г.

Световните океани са задръстени от милиони тонове пластмаса

Комбинирайки данните, учените разработват модел, който свързва количеството поглъщана от морските птици пластмаса с количеството, на което те са изложени. Изчисленията им показват, че вече 90 процента от морските птици ядат пластмаса, като заплахата важи за 99 процента от видовете.

Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88% от повърхността на океаните

Специалистите не са сигурни защо морските птици ядат пластмаса. Възможно е тя да им прилича на храна, или защото за нея се закрепва обичайни за менюто им организми.

Пластмасата трудно се изхвърля от тялото и много бавно се разгражда. Това означава, че запълва вътрешностите на птиците, те се чувстват сити и не се хранят добре. Ако парчетата са остри, могат да пробият червата им. Съществува и опасност от отравяне.

Източник: БТА