Нова карта на океаните посочва виновниците за островите от боклук
Нова карта на океаните посочва виновниците за островите от боклук / Thinkstock/Getty Images

Учени от университета на Нов Южен Уелс създадоха нов атлас на световните океани, който предначертава границите им и посочва кои страни са виновни за гигантските плаващи острови от боклук, съобщи Ей Би Си.

Големият тихоокеански остров от боклук между Хавай и Калифорния е съставен от пластмаса, химически отпадъци и морски отломки, увлечени от въртеливите течения в Северния Тихи океан. Според специалистите има четири подобни течения, които събират боклука в Индийския океан, Северния Атлантически океан, Южния Атлантически Океан и Южния Тихи океан. Близо до ума е боклукът в дадена зона да идва от съседните държави, но нещата са много по-сложни, особено в южното полукълбо.

"Границите на океаните са определени малко изкуствено. Географите просто са поставили тези граници в океаните, без да мислят как действат теченията", посочи океанографът Ерик ван Себил. Ван Себил и двама математици разработиха нов модел за океанската циркулация на базата на ергодичната теория, която се използва за анализ на взаимосвързани системи като интернет и човешкото общество.

"Разгледахме водосборния район за всеки от островите от боклук", каза Севил.

Резултатите показват, че боклуците по морската повърхност се носят не както се очаква, защото границите на океаните са различни от възприетите. Така, макар и Мадагаскар, Южна Африка и Мозамбик да са в Индийския океан, боклуците им отиват в Южния Атлантически океан.

Новият модел е важен за океанската екология, защото планктонът, който е в основата на хранителната верига, се носи пасивно от теченията. Той насочва от кои страни идва боклукът в океаните, но не и в какви количества. Може обаче да помогне да бъде определено колко бързо боклукът преминава от едно петно в океана в друго.

Бързите океански течения се образуват с участието на ветровете при разлики в температурата и солеността, както и от сили, дължащи се на въртенето на Земята. Те не само раздвижват водата, но и служат като бариери, които намаляват смесването й между различни райони.

Според новия модел части от Тихия и Индийския океан принадлежат по-скоро на Южния Атлантически океан, а друга част от Индийския океан принадлежи към Южния Тихи океан.

Източник: БТА