Сливането на спешните центрове в София-град и областта спестява 520 000 лв.
Сливането на спешните центрове в София-град и областта спестява 520 000 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

520 хиляди лева годишно ще бъдат спестени от сливането на спешните центрове в София-град и София-област, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов след заседанието на кабинета.

От днес с постановление на Министерски съвет сливането на центровете вече е факт. Министър Москов уточни, че спестените средства ще бъдат дадени за възнаграждения на хората, работещи във вече единния център за Спешна медицинска помощ.

Благодарение на реорганизацията, 50 щатни бройки за администрация и работещи във втория координациенон център ще бъдат прехвърлени в щатни бройки за реално работещи екипи на терен с линейки, сестри, фелдшери и лекари. Така ще бъдат формирани нови пет екипа на Спешна помощ, които ще обслужват индустриалната зона Божурище, Вакарел, община Мирково, триъгълника Ихтиман - Костенец - Самоков, а в Боровец ще има сезонен екип през зимата.

Няма да има забавяне на линейките заради обединяването на Спешните центрове, категоричен е Москов. Като своя грешка той призна, че преди да бъде обявено решението за сливането на двата спешни центъра, то не е коментирано с работещите в тях, за да им бъде обяснено какво точно ще се случи. Сега това вече е направено.