Ремонтират 26 общински и 6 държавни училища в Пловдив и областта
Ремонтират 26 общински и 6 държавни училища в Пловдив и областта / dariknews.bg/ архив

Ремонтни дейности в шест държавни училища се извършват на територията на област Пловдив, съобщиха за Дарик от Регионалния инспекторат по образованието (РИО)-Пловдив.

Основният ремонт по укрепване на блок 6 в Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ)-Пловдив е приключен, но довършителните дейности (електро и ВиК), както и оборудването на сградата е предвидено да продължат до 31 декември. Тези дейности обаче няма да окажат влияние на учебния процес през новата учебна година, категорични са от РИО. ПГЕЕ е включена в програмата "Региони в растеж" и тези дейности са зададени за изпълнение от МОН.

В ПУ "Стефан Караджа" – Пловдив пък поради избухнал пожар се организира приспособяване на наличните помещения в сградата на пансиона за класни стаи.

В общинските училища на територията на област Пловдив към момента се извършват ремонтни дейности в 26 от тях, като по предварителни данни се очаква всички те да приключат до 15.09.2015 г. Ремонтите не са основни, а за подръжка.

В СОУ "Христо Ботев"-Лъки се извършва цялостен вътрешен ремонт - санитарни възли, коридори, учебни кабинети, който би трябвало да приключи 30 ноември. Учебната година ще бъде открита  на 15 септември, но учебните часове ще се водят в пригодени помещения на общежитието и ще бъдат намалени по време.

В ОУ "Петър Бонев"- Перущица се извършват дейности по проект на МФ Козлодуй за подмяна на дограма, поставяне на изолация на покрива, поставяне на топлоизолация на цялата сграда на училището. В момента сградата се санира.

„Броят на първокласниците към 1 август е 6118 в област Пловдив, от тях – 3203 са в гр. Пловдив. Окончателната бройка ще стане ясна на 15 септември“, казаха още за Дарик от Регионалния инспекторат.

През миналата учебна година учениците в първи клас бяха 6388 за област Пловдив, от тях за  град Пловдив – 3370.