Арестуваните заради камиона с мъртви мигранти обжалват ареста си
Арестуваните заради камиона с мъртви мигранти обжалват ареста си / снимка: БГНЕС

Четиримата задържани в Унгария заради камиона с мъртви мигранти, намерен изоставен на магистрала в Австрия, обжалват решението на съда в град Кечкемет да останат в предварителния арест и твърдят, че не са извършили никакво престъпление, предаде АП, като цитира Ференц Бичкей, председател на съда.

Задържаните за камиона с мъртвите мигранти остават в ареста за месец

Предварителният арест на четиримата ще бъде в сила, докато им бъдат повдигнати официално обвинения в края на разследването или до 29 септември, постанови по-рано днес съдът.

Трима от четиримата са българи и са съответно на 29, 30 и 50 години. Четвъртият е афганистанец и е на 28 години.

Още не могат да установят кога са починали мигрантите в камиона ковчег

Прокурорите по делото поискаха удължаване на предварителния арест с един месец поради опасност четиримата да избягат и предвид сериозността на извършеното от тях престъпление. По-рано днес говорителят на унгарската прокуратура Габор Шмит посочи, че в Унгария на четиримата ще бъдат повдигнати обвинения, свързани с трафик на хора, съпътстван с мъчение и с цел финансово облагодетелстване, докато в Австрия ще им бъдат повдигнати обвинения, свързани със смъртта на мигрантите.

По обвиненията в Унгария четиримата могат да получат от 2 до 16 години затвор, посочва Ройтерс.

Същевременно в Австрия продължават аутопсиите на труповете от камиона, които бяха в напреднал стадий на разложение, когато бяха открити, посочва ДПА.