Още не могат да установят кога са починали мигрантите в камиона ковчег
Още не могат да установят кога са починали мигрантите в камиона ковчег / снимка: БГНЕС

Заподозрените за смъртта на 71 мигранти, открити в камион, изоставен на австрийска магистрала, остават в ареста за месец, съобщи Ройтерс. Прокуратурата поиска четиримата, да останат в ареста заради изключителния характер на престъплението.

Австрийски разследващи на трагедията с камиона искат да установят точното време на смъртта на мигрантите и точната причината за смъртта, заяви полицията пред австрийската телевизия ОРФ, предаде ДПА.

Камионът с труповете беше открит в четвъртък сутринта и зловещата находка в него - силно разложени трупове, сред които и на деца и жени - привлече вниманието на всички в Европа в момент, в който хиляди бежанци продължават да прииждат от Северна Африка и от Близкия изток въпреки рисковете, които крият тези пътувания.

Ако разследването на трагедията покаже, че 71-те души в камиона са били мъртви още когато той е преминал от Унгария в Австрия, то основната отговорност за разследването ще премине в ръцете на Унгария.

Очаква се аутопсиите на труповете на мигрантите да отнеме няколко дни.

Арестуваните трима българи и един афганистанец няма да бъдат обвинени в непредумишлено убийство в Унгария, защото в това ще бъдат обвинени в Австрия. Четиримата са обвинявани в трафик на хора, включващ мъчение и финансово облагодетелстване и могат да получат от 2 до 16 години затвор, пояснява агенцията.

Източник: БТА