Унгарската полиция е арестувала 21 души за трафик на хора
Унгарската полиция е арестувала 21 души за трафик на хора / ThinkStock/Getty Images

Унгарската полиция е арестувала в Будапеща 21 души, заподозрени в трафик на хора, предаде Асошиейтед прес.

Арестите са били извършени в сряда и четвъртък. Сред арестуваните са 16 румънци, двама сирийци, двама унгарци и един руски гражданин. Конфискувани са 16 автомобила и микробуса, в които в момента на арестите е имало 112 мигранти, сред които сирийци.

Мигрантите пътуват през Балканите от Турция и Гърция до Унгария, а оттам до по-богати европейски страни като Германия, Австрия и Швеция, където искат убежище.

Новината за арестите беше съобщена малко след като унгарската полиция съобщи, че е арестувала трима българи и един афганистанец във връзка с открития в Австрия камион с труповете на 71 мигранти, припомня Асошиейтед прес.

Българи са сред задържаните заради камиона с трупове в Австрия

Във връзка с този трагичен инцидент полицията е претърсила къщи и е разпитала почти 20 души. Предполага се, че заподозрените са част от голяма българо-унгарска мрежа за трафик на хора.

Един от арестуваните трима българи е бил собственик на камиона, в който бяха намерени мигрантите. Според австрийската полиция те са починали от задушаване. Сред 71-те мигранти има 8 жени и 4 деца, най-малкото от които е момиченце на една или две годинка. Труповете са били в напреднал стадий на разложение.

Извадиха десетки трупове на имигранти от изоставен камион в Австрия

Трагедията с задушилите се 71 мигранти в камиона съвпадна с поредица от потъвания на лодки с мигранти в Средиземно море.

Две лодки с имигранти потънаха край бреговете на Либия, жертвите са стотици

В най-новия подобен инцидент с две претъпкани лодки, потънали край либийския град Заура, се удавиха 105 души. Двеста души се смятат за изчезнали, а 198 са спасени.

Днес гръцките гранични патрули съобщиха, че за 24 часа са спасили 655 мигранти от 20 лодки.

Източник: БТА