Унгарската полиция арестува трима българи и един афганистанец във връзка с камиона с трупове на мигранти, намерен в Австрия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление, разпространено на нейния сайт.

"В допълнение претърсихме жилища и разпитахме почти 20 души като свидетели", пише в текста.

Говорителка на унгарската полиция каза пред държавната информационна агенция МТИ, че няма унгарски граждани сред заподозрените за трагедията с камиона с мъртвите мигранти.

По-рано днес австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер съобщи, че двама българи са сред арестуваните - лице с ливански корени и български паспорт, на чието име се води камионът, и българин, който е бил един от двамата шофьори на тежкотоварния автомобил. По думите на министърката сред задържаните има и унгарец, който е бил другият шофьор на камиона.

Единодушно е мнението, че става дума за унгарско-българска престъпна организация за превозване на бежанци. Следствените органи се надяват въз основа на показанията на тримата задържани да стигнат до ръководителите на организацията.

В изоставения хладилен камион в Австрия са намерени 71 тела - 59 мъже, 8 жени и 4 деца, предаде Ройтерс.

Десетки бежанци бяха открити мъртви в камион в Австрия

"Сред тях имаше 59 мъже, 8 жени и 4 деца, включително двегодишно момиченце", заяви пред журналисти говорител на полицията, цитиран от Франс прес.

Най-вероятно е жертвите да са починали от задушаване преди да влязат на територията на Австрия, това ще установят специалистите по съдебна медицина.

Предполага се, че част или всички починали са сирийци, тъй като властите са намерили "сирийски документ за пътуване" в камиона.

Следователите правят опити да установят и маршрута на камиона. По предварителни данни, на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време мигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи.

7,5-тонният хладилен камион бе намерен вчера малко преди обед от автомобилен полицейски патрул край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на камиона отворена, а от нея се е стичала течност от разлагащите се вътре тела.

Източник: БТА