Шуменската библиотека организира заключително детско парти в края на тазгодишната Лятна работилница
Шуменската библиотека организира заключително детско парти в края на тазгодишната Лятна работилница / netinfo

За девета поредна година Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" организира Лятна работилница за изкуство за своите малки читатели. Заниманията са вече към своя край. Тази година бяха организирани седем тематични детски ателиета. Ателие „Моята зелен@ библиотека", финансирано по проект на библиотеката към Общински фонд „Култура", се проведе от 15 юни до 15 август.

Под ръководството на Мариела Василева, приложник и майстор макрамист-декоратор, децата се научиха да работят с природни материали, запознаха се с различни билки, с тяхното отглеждане и приложение, почерпиха идеи от природата и нейните багри, развиха своя усет към естетиката и природосъобразния начин на живот.

Шуменската библиотека организира заключително детско парти в края на тазгодишната Лятна работилница
netinfo

От 29 юни до 10 юли малките шуменчета се включиха в приложно ателие „Магия от хартия" с ръководител Даниела Николова. В него те се докоснаха до магията на древното японско изкуство оригами и вълшебствата на цветната хартия.

Любителите на танцовото изкуство участваха и в клуб по народни танци „Аз съм българче" с водещ Дарина Вичева. За кратко време децата се запознаха и усвоиха стъпките на едни от най-популярните български хора - Малешевско, Ганкино, Еленино, Дайчово, Дунавско и други.

Приложното детско ателие „Вълшебства от салфетки" бе водено от Галена Герова и в него малчуганите усвояваха техниката декупаж и как с нейна помощ могат да се изработват и украсяват различни предмети за дома и училище.

През август в библиотеката работи „Литературно ателие" с ръководител шуменската журналистка и детска писателка Виолета Кънчева. Участниците в него се потопиха в магията на художественото слово и направиха своите първи поетични стъпки.
Фотоателие с ръководител Биляна Васкова посрещна желаещите да се запознаят с историята и тънкостите на фотографското изкуство, да усвоят и усъвършенстват умението да се работи с фотоапарат и камера.

Шуменската библиотека организира заключително детско парти в края на тазгодишната Лятна работилница
netinfo

През целия месец август децата с артистични заложби имаха възможност да се включат в театрално ателие „Сцена за млади" по проект на Сдружение „Мисия Култура", финансиран от Общински фонд „Култура". В него талантливите шуменчета, под ръководството на Добрина Добрева, актриса от ДКТ „Васил Друмев", подготвиха театрална постановка по „Бяла приказка" на обичания от всички поет Валери Петров. Тя ще бъде представена на заключителното детско празненство на 28 август, с което по традиция приключва Лятната работилница за изкуство. Представлението е с начален час 10.00 ч. във фоайето на 2 етаж на Регионална библиотека.

Детското парти ще продължи в зелената градина пред входа на Детски отдел, където всички участници в летните ателиета ще покажат какво са научили, ще подредят изработените от тях художествени изделия в благотворителна изложба базар и фотоизложба, ще се забавляват и ще изпратят едно незабравимо лято.