Атентаторът от Банкок е бил заснет
Атентаторът от Банкок е бил заснет / БГНЕС

Тайландската полиция обяви, че мъжът, който е издирван като заподозрян за атентата в центъра на Банкок вероятно принадлежи към група, противопоставяща се на хунтата и е роден в североизточната част на страната, предаде Франс прес, като цитира тайландския премиер Прают Чан-оча.

Тайландската полиция смята, че мъж с жълта тениска и с раница на гърба, забелязан на запис от видеокамера за сигурност, е предизвикал бомбената експлозия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неин говорител.

"Човекът с жълтата тениска е не просто заподозреният. Той е бомбаджията", заяви категорично генерал-лейтенант Правут Тхаворнсири.

Кадрите с мъжа, както изглежда, са били заснети от видеокамера за сигурност в хиндуисткия храм Ераван, край който избухна експлозията.

Североизточната част на Тайланд откъдето се предполага, че е заподозреният, е бастион на движението на Червените ризи, което подкрепяше предишното правителство на клана Шинаватра, изгонено от власт след месеци на протести през 2014 година, припомня Франс прес.

След свалянето на кабинета на Инглук Шинаватра в Тайланд беше извършен военен преврат и сега хунтата държи властта начело с нейния лидер и премиер Прают Чан-оча.

Заради атентата в Банкок тайландската валута бат се срина на борсата до най-ниското ниво от шест години насам, тъй като пазарите са обезпокоени от отзвука от атентата върху туризма в Тайланд.

В атентата в центъра на Банкок в посещавана от туристите зона близо до хиндуистки храм по последни данни са загинали 22 души и над 120 са ранени. Сред загиналите има и чужденци - туристи от Китай, Филипините, Хонконг, Тайван, Малайзия.

Източник: БТА