В присъствието на Джон Кери бе открито посолството на САЩ в Куба
В присъствието на Джон Кери бе открито посолството на САЩ в Куба / снимки: Guliver/Getty Images

За първи път от 54 години американското знаме се развя пред сградата на посолството на САЩ в Хавана, предадоха световните агенции.

На церемонията по издигане на знамето присъства американският държавен секретар Джон Кери, който е на няколкочасово посещение в Куба. Флагът беше вдигнат от трима морски пехотинци, които го получиха от трима ветерани от Морската пехота на САЩ - Джим Трейси, Ф.У. Майк Ист и Лари С. Морис - същите, които на 4 януари 1961 г. са свалили знамето пред американската мисия в Хавана.

В речта си на церемонията Джон Кери заяви, че откриването на посолството на САЩ в Куба е ключова стъпка към нормализиране на отношенията между САЩ и Куба. Откриването на американско посолство в Хавана ще е от полза и за двете страни, каза той.

Джон Кери пристигна на историческа визита в Хавана

Кери подчерта, че възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба е станало възможно благодарение смелите решения на лидерите на двете страни - Барак Обама и Раул Кастро. Кери добави, че двамата лидери са решили да не бъдат заложници на миналото и да се фокусират върху възможностите, които предлага бъдещето.

В присъствието на Джон Кери бе открито посолството на САЩ в Куба
netinfo

Кери подчерта, че възобновяването на отношенията е признание за това, че десетилетията на изолация не са довели до демократичен преход в Куба. Той предупреди, че откриването на американското посолство в Хавана няма да доведе до незабавна трансформация на комунистическия остров.

Дипломат номер едно на САЩ каза, че за кубинците ще бъде от по-голяма полза да имат истинска демокрация, при която кубинският народ е свободен да избира лидерите си, да изразява идеите си и да изповядва вярата си, при която ангажиментът за икономическата и социалната справедливост се изпълнява, а институциите откликват на потребностите на хората, на които служат, предадоха АФП и Ройтерс.

Кери припомни също така, че администрацията на президента Обама твърдо подкрепя вдигането на американското ембарго, наложено на Куба. Държавният секретар на САЩ призова кубинското правителство да изпълнява международните си задължения в областта на спазването на правата на човека и припомни, че Куба отговаря за бъдещето си.

В присъствието на Джон Кери бе открито посолството на САЩ в Куба
netinfo

САЩ и Куба с "историческа крачка": възобновяват дипломатическите отношения

Част от речта си Кери произнесе на испански, отбелязва АФП. Церемонията за откриване на посолството на САЩ се състоя осем месеца, след като САЩ и Куба решиха да започнат исторически процес на сближаване. На 20 юли беше открито посолството на Куба във Вашингтон.

В присъствието на Джон Кери бе открито посолството на САЩ в Куба
netinfo

На церемонията в Хавана не присъстваха кубински дисиденти, за да не се ядосат кубинските власти, отбелязва АП. Предвижда се Кери да има частна среща с тях в резиденцията на посланика. В Хавана Кери ще разговаря с кубинския външен министър Бруно Родригес, но не и с кубинския лидер Раул Кастро.

Това е първа визита на американски държавен секретар в Куба от 1945 г. На церемонията по издигането на американското знаме пред сградата на посолството присъстваха членове на правителствата на САЩ и Куба и депутати в парламентите на двете страни.

Източник: БТА