Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че САЩ и Куба възобновяват дипломатическите отношения и нарече това историческа стъпка, предадоха световните агенции.

Обама каза, че двете страни ще открият респективни посолства в столиците си и че американският държавен секретар Джон Кери ще отиде това лято в Хавана за церемонията по вдигането на флага пред сградата на американското посолство там.

Историческа среща: Обама и Раул Кастро си стиснаха ръцете в Панама

"САЩ официално приемат да възобновят дипломатическите си отношения с Куба и да отворят отново посолствата в двете столици", каза Обама в Розовата градина на Белия дом. Преди година щеше да изглежда невъзможно, че САЩ
отново ще издигнат своето знаме на американско посолство в Хавана", добави той.

САЩ и Куба с "историческа крачка" възобновяват дипломатическите отношения (ВИДЕО)
netinfo
Барак Обама призова американския Конгрес да вдигне икономическото ембарго, наложено от половин век на Куба. Обама призна, че между Куба и САЩ ще продължат да съществуват сериозни различия, някои от които касаят свободата на словото. Обама увери, че САЩ и в бъдеще ще казват кога не са съгласни с Куба във връзка с ценностите.

Пряката телефонна връзка между САЩ и Куба бе възстановена

По рано през деня беше съобщено, че Обама и Кастро са си разменили писма, в които потвърждават съгласието си за възобновяване на дипломатическите отношения и в които се посочва, че респективните посолства ще бъдат открити от 20 юли, припомнят агенциите.

САЩ и Куба с "историческа крачка" възобновяват дипломатическите отношения (ВИДЕО)
netinfo

Куба и САЩ преустановиха отношенията си през 1961 г. с решение на тогавашния президент Джон Кенеди, мотивирано от сближаването на кубинските революционери със СССР и конфискуването на американски имоти, припомня Франс прес. От 1977 г. двете страни имаха респективно секции за интереси във Вашингтон и Хавана, които изпълняваха основно консулски задачи.

В края на май Вашингтон отмени основното препятствие пред възобновяването на отношенията, като извади Куба от списъка на страните, подкрепящи тероризма.

Същевременно кубинското посолство публикува изявление, в което отново казва, че САЩ трябва да прекратят икономическото си ембарго спрямо Куба и да върнат военната база в Гуантанамо под кубински суверенитет, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

снимки: БГНЕС