Още двама души от Рила са болни от бруцелоза
Още двама души от Рила са болни от бруцелоза / снимка: Dariknews.bg, Дима Кирилова

Двама души в община Рила са дали положителни проби за бруцелоза. Констатирани са и 80 нови случая на заболяването при кози. Резултатите от изследванията съобщи зам. областният управител на Кюстендил Силвия Велкова.

„Така положителните проби при хората стават 13, има още 2 проби в референтни стойности, близки до положителните.На тях ще им се вземат повторно проби, за да са сигурни резултатите. Взети са спешни мерки за хуманно евтаназиране на заразените животни. Местното население в Рила е информирано за симптоматиката на заболяването.Продължава взимането на кръвни проби в Рила. Тази сутрин са взети проби от 62 бивола и 100 кози от стопанството, от където е първият случай на заразата", коментира Силвия Велкова

На територията на община Рила е забранено клането и придвижването на животни, всички продукти за домашно ползване могат да се използват само след термична обработка. В община Рила е направена акция по доброволно предаване на млечни продукти. Най- вероятно заразата е тръгнала от животно за разплод от Рила.

Други новини от Кюстендил