Постоянен арест и парична гаранция за обвиняемите за убийството в с. Брестовене
Постоянен арест и парична гаранция за обвиняемите за убийството в с. Брестовене / Dariknews.bg, архив

Постоянен арест за единия и парична гаранция за втория обвиняем за убийството в с. Брестовене. Това определи на свое заседание днес Варненският апелативен съд.

Втората съдебна инстанция измени определение на Окръжен съд Разград, с което е била определена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Али Али, разследван за убийството на Али Хакъ от с. Брестовене, община Завет, Разградска област. Съдът му определи и парична гаранция в размер на 1000 лв.

В хода на съдебното заседание въззивният съд прие множество протоколи от разпити на свидетели на масовото сбиване между два враждуващи ромски клана в селото на 22 юли, завършило със смъртта на Хакъ. Други трима са с тежки травми, получени в резултат на побоя. Свидетелите сочат други лица, които са преките извършители на побоя над пострадалия.

Представителят на Апелативна прокуратура посочи, че в настоящия момент от
разследването сериозно е разколебано предположението, че Али Али е извършител на убийството, за което е привлечен като обвиняем и поиска съдът да определи по-лека мярка за процесуална принуда спрямо него. Обвинението посочи, че по това досъдебно производство предстоят множество процесуално-следствени действия, които трябва да установят кои са авторите на фаталните удари, причинили смъртта на Хакъ.

Варненският апелативен съд отново прецени събраните доказателства, данните за личността на 27 годишния Али и ревизира определението на Окръжен съд Разград. Този съд намира, че първоначалното предположение за съпричастието на Али към убийството на Хакъ е разколебано и определи, че адекватната мярка за процесуална принуда спрямо него и „парична гаранция“ в размер на 1000 лева.

В друго съдебно заседание съдът потвърди ареста на втори обвиняем по това досъдебно производство – 36 годишния Абедин Зекерие от същото село. И този съд намира, че
събраните до този момент гласни свидетелства обосновават предположението,
че Закерие е активен участник в побоя.

Обвиняемият е разпознат от няколко свидетели, дали показания пред съдия. Кой е нанесъл смъртоносния удар ще се доказва с предстоящите по делото процесуално следствени действия и експертизи. Тежестта на престъпното деяние, както и наказанието от 10 до 20 години затвор, което законът предвижда, е основание за втория извод на Варненския апелативен съд, че Зекерие може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.