КЕВР: Цената на тока за бита пада средно с 0.11%
КЕВР: Цената на тока за бита пада средно с 0.11% / снимка: Guliver/Getty Images
КЕВР: Цената на тока за бита пада средно с 0.11%
81240
КЕВР: Цената на тока за бита пада средно с 0.11%
  • КЕВР: Цената на тока за бита пада средно с 0.11%

Цената на тока за битовите потребители намалява средно с 0,11%. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране, която на закрито заседание утвърди цените в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период, който започва на 1 август.

Цената „задължение към обществото" се изравнява за битовите потребители и индустрията и ще бъде 37.90 лв.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов благодари на българския парламент и на кабинета за законодателните промени, дали възможността за намаляване на цените на тока. Премиерът Бойко Борисов обяви, че застава твърдо зад решението на регулатора още преди то да бъде взето.

Битовият потребител ще плаща със средно 0.11% по-малко в сравнение със сегашните цени на тока и с 2.12% по-малко за разлика от ценовия модел от миналия месец, който не влезе в сила заради критиките на бизнеса.

Изменението на крайната цена на електрическата енергия за отделните електроразпределителни дружества е: намаление за абонатите на ЧЕЗ с 0,63 процента, намаление за абонатите на ЕВН - с 0,44 процента, увеличение за абонатите на "Енерго-про" с 1,09 процента - поради спецификата на мрежата в Североизточна България, и намаление с 5,11 на сто за абонатите на електроразпределително дружество "Златни пясъци, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Скъпият ток е 91% във фактурата на потребителите

Цената „задължение към обществото", която за битовите потребители беше 53 лева, а за индустрията 18.93, отново е изравнена, както беше предвидено в ценовия модел от миналия месец, но няма да бъде 40.21 лв.

„Относно добавката „задължение към обществото, КЕВР по справедлив начин определя еднаква добавка в размер на 38 лева, валидна за всички потребители", обясни Иван Иванов.

Председателят на КЕВР подчерта, че новият ценови модел ще доведе до 749 милиона лева повече приходи за НЕК, а колкото до критиките на бизнеса за предстоящото увеличение на цената „задължение към обществото", той обясни, че няма основания да се негодува, защото „задължение към обществото" е изравнена справедливо за бизнеса и битовите потребители.