Апелативният съд намали доживотната присъда на Чеци
Апелативният съд намали доживотната присъда на Чеци / снимка: БГНЕС, архив

Софийският апелативен съд намали присъдата на подсъдимия за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Втората съдебна инстанция отменя доживотния затвор, на който беше осъден Николай Русинов-Чеци и го заменя с 19 години лишаване от свобода.

Чеци разказва подробно за срещата си с Яна (ВИДЕО)

Апелативният съд не е съгласен, че Русинов е убил Яна Кръстева в съучастие с други неустановени лица и че е извършил престъплението с особена жестокост.

В мотивите към решението магистратите посочват, че наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст.

След анализа на доказателствата САС е преценил, че на Русинов не трябва да бъде налагано най-тежкото наказание.

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Чеци

Софийска апелативна прокуратура от своя страна ще протестира това решение, тъй като счита, че определеното наказание е "несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност" на подсъдимия.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

28-годишната Яна беше убита на 10 юли 2011 г., а тялото й бе открито на следващия ден в Борисовата градина. Чеци пък бе задържан на летището в края на 2012 г., прибирайки се от Турция.

Съдебно-медицинските експертизи доказват, че Николай е бил последният човек, с когото Яна е правила секс, а дрехите й са разкъсани от него. Кръстева е имала два телефона. Единият, от които е изключен, с изхвърлена карта и батерия, като следите по апарата са от Чеци.