Прокуратурата поиска доживотен затвор за Чеци
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Чеци / снимка: БГНЕС, архив
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци
80961
Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци
  • Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци

Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци. Единственият подсъдим за жестокото убийство на Яна Кръстева продължава да твърди, че не е извършил престъплението, за което беше осъден на първа инстанция. Днес той за пореден път направи опит да забави хода на делото, но в крайна сметка то стигна до своята финална фаза. Родителите на Яна поискаха съдът да потвърди доживотната присъда за Чеци, но тя да е без право на замяна.

Повече от четири години след жестокото убийство на 28-годишната Яна в столичната „Борисова градина" делото срещу Николай Русинов-Чеци е на път да приключи на втора инстанция. За разлика от много други съдебни дела, изострили общественото внимание, тук подсъдимият не е напускал ареста, въпреки многократните опити на адвокатите му да издействат по-лека мярка за неотклонение. Според прокуратурата вината на Русинов е доказана по безспорен начин. Същото смята и защитникът на семейството на убитата Яна Григор Вълков:

„Случаят за мен категорично е приключен по отношение на Николай Русинов. Той е извършителят на убийството. Доказателствата категорично доказват, че той е авторът на убийството", заяви Вълков.

От началото на разследването Николай Русинов-Чеци категорично отрича да е замесен в убийството на младата жена. Един от основните защитни аргументи и на неговия адвокат Иво Найденов е фактът, че в ръката на Яна са открити косми на неизвестни до момента лица. Според защитника, по случая до момента има множество въпроси, оставени без отговор:

„Аз затова ги моля да е на базата само на доказателства, а не на желанието на някои непременно Русинов да бъде осъден. Може би той визуално на много хора не се харесва. Съвсем отговорно казвам това. Сигурно и аз не се харесвам на някого, но това не прави някого извършител на престъплението. Да, морално укоримо е, че си е тръгнал сутринта. Това е", допълни адвокат Найденов.

За доживотната присъда, която Чеци получи на първа инстанция, е допринесъл и бившият вътрешен министър, смята адвокат Иво Найденов. Според него с публичните си изявления Цветан Цветанов е повлиял както на разследването, така и на хода на съдебното дело.

В действителност случаят бе съпътстван от скандали и противоречия. Под влияние на обществения натиск, неглижираният в началото от страна на полицията случай, се превърна в приоритетен за тогавашното ръководство на МВР, което побърза да го обяви за разкрит, посочвайки двама виновници. Впоследствие, въпреки че прекара време в ареста, единият (Пламен Трифонов) беше оправдан и на подсъдимата скамейка остана само Николай Русинов.

Дали САС ще потвърди доживотната присъда на първоинстанционния съд, предстои да стане ясно.