Опасно високи температури в сряда
Опасно високи температури в сряда / снимка: БГНЕС

Оранжев код заради опасно високи температури е въведен в 21 области в страната за 29 юли - сряда.

Леко захлаждане и дъжд, но чак от петък

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

В останалите райони в страната - София-град, София-област, Перник, Смолян, Добрич, Варна и Бургас, е въведен жълт код.

Синоптиците предупреждават, че през деня ще бъде ще бъде още по-горещо и слънчево от днес. В следобедните часове над Североизточна България и планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Максималните температури ще са между 35-40 градуса, по Черноморието градусите ще достигнат 28-30 градуса, за София - около 35 градуса.

Летните горещини са опасни и за домашните любимци

Летните горещини са опасни не само за хората, но и за домашните любимци, припомнят от фондация „Четири лапи”.

От българския клон на международната организация за защита на животните отбелязват, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората и дават съвети за предотвратяване на инциденти в резултат на високите температури.

Най-важно е в горещ летен ден домашният любимец да не бъде държан на слънце дълго време и да има постоянен достъп до вода за пиене, обяснява д-р Марина Иванова. Трябва да се избягва кучето или котката да бъдат оставяни сами в колата при температура над 37 градуса, тъй като в затворен автомобил тя достига 60 градуса само за около 15 минути.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg