Месото от транжорната с антракс не е заразено
Месото от транжорната с антракс не е заразено / Дарик Варна

Пробите от готовата продукция в транжорната "Дари" във варненския квартал „Аспарухово“, в която бяха открити спори от антракс, са отрицателни. Това заяви след заседанието на сформирания кризисен щаб областният управител на Варна Стоян Пасев, по думите на когото според тези резултати рискът заразено месо да е попаднало в търговската мрежа е съвсем минимален.

За 23 заведения и магазини беше установено, че са се снабдявали от транжорната, като всичките вече са обеззаразени. Те ще бъдат отворени още днес, но кухните им няма да работят, докато не излязат пробите след дезинфекцията.

Транжорната беше затворена едва вчера, след като се доказа, че в нея има спори от антракс. Дейността й не е можела да бъде преустановена по-рано, защото информациите, че нея е преработвано месото на почината от антракс крава в село Млада гвардия, са почивали само на слухове, добави още Пасев. Шефът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Даниел Денев също коментира, че по-рано не са можели да предприемат други действия срещу цеха за преработка.

„Транжорната не можеше да бъде затворена превантивно, тъй като преди това не е имало доказателства, че в нея е влязло нерегламентирано месо. Всички сигнали бяха устни показания, които ни насочиха към транжорната. Нейният собственик отказа да даде информация и затова беше извършена проверка, при която не можа да се констатира  физически и документално, че такова нещо се е случило. Хората можеха да ни посочат 2-3 други транжорни и работейки по тази хипотеза, щяхме да обвиним неправилно и незаконно други собственици. Затова взехме проби, които бяха единственият начин да докажем, че там е влизало заразено месо“, каза Денев.

Положителните проби от транжорната са от места, които трудно се почистват. Повърхностите, на които най-често се е преработвало месото, са били дезинфекцирани и затова резултатите на готовата продукция са отрицателни, допусна Денев.

На собственика на цеха ще бъдат наложени глоби в максималния размер за всички констатирани нарушения, основното от които е, че е вкарал за обработка нерегламентирано месо.

За починалия фермер от Млада гвардия Денев коментира, че не е уведомил за болното животно и е прекъснал веригата за подаване на информация.