Заразеното с антракс месо е стигнало до транжорна в „Аспарухово”?
Заразеното с антракс месо е стигнало до транжорна в „Аспарухово”? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Месото е кравата, заразена с антракс, е било преработено на наденици в транжорна във варненския кв.„Аспарухово"? Това твърдят хората, които са купили месото от закланото животно. В същото време обаче собственикът на транжорната в категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици. Това се посочва в доклад на Регионалната здравна инспекция до Министерство на здравеопазването.

Потвърдено: Мъж почина от антракс във Варненско

Съмнителната за антракс крава, след като дава симптоми за някакво заболяване чрез изкарване на пяна и кръв от устата, е заклана на 7 юли от пострадалия заедно с още трима други лица, които участват и в разфасоването й. Починалия по време на клането си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ.

Закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Около 8 или 9 юли трупното месо е продадено на лице от с.Бозвелийско, община Провадия, и е транспортирано до селото с личен транспорт - микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с.Бозвелийско, а другите две от Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с.Бозвелийско.

Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е пренесено до гр.Варна, кв."Аспарухово", транжорна „Дари". Същите съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо. Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственика на транжорната в кв."Аспарухово", категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

От направеното епидемиологично проучване е установено, че от месото са консумирали най-малко 18 души.

Очаквайте подробности!