Разкриха как е избягал от затвора наркобарон №1 в Мексико
Разкриха как е избягал от затвора наркобарон №1 в Мексико / снимки: БГНЕС

Мексиканските власти откриха тунел, дълъг 1,5 км, по който мексиканският наркобарон Хоакин Гусман е избягал от строго охранявания затвор "Алтиплано" край столицата Мексико, съобщи днес комисарят по националната сигурност Монте Алехандро Рубидо, цитиран от Ройтерс.

Наркобарон №1 в Мексико избяга от затвора

Тунелът започвал от неговата килия и водел до сграда извън затвора. 18 души са били доведени в столицата за разпит относно бягството на Гусман, каза Рубидо.

Гусман, известен като "Ел Чапо", бяга за втори път през последните 14 години от строго охраняван затвор, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на правителствени източници. Той е главатар на могъщия наркокартел Синалоа.

За последно е бил видян снощи около помещенията с душовете на затвора, съобщи Националната комисия по сигурността. Той отишъл да вземе душ малко преди 21 ч., след което изчезнал. Когато проверили килията му, властите установили, че тя е празна. Веднага започна операция за издирване на беглеца. Спрени бяха полетите от намиращото се близо до затвора летище в Толука.

Гусман бе хванат и върнат в затвора през февруари 2014 г., повече от десет години след първото му бягство. Той бе заловен през 1993 г. в Гватемала, екстрадиран и осъден в Мексико на 20 години затвор за убийство и трафик на наркотици. През 2001 г. с помощта на надзирателите той успя да избяга от друг строго охраняван затвор - "Пуенте гранде" в щата Халиско.

Картелът Синалоа е същинска империя, която обхваща Северна Америка, Европа и Австралия. Престъпната организация е основен играч в кървавата нарковойна, която се води през последните години в Мексико. Смята се, че картелът контролира по-голямата част от местата по границата на Мексико със САЩ, през които минава трафикът на дрога.

Източник: БТА

Разкриха как е избягал от затвора наркобарон №1 в Мексико
netinfo