Наркобарон №1 в Мексико избяга от затвора
Наркобарон №1 в Мексико избяга от затвора / снимка: БГНЕС, архив

Един от най-големите мексикански наркобарони - Хоакин Гусман "Ел Чапо" за втори път за 14 години избяга от строго охраняван затвор, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на правителствени източници.

Гусман, който ръководи могъщия картел Синалоа, последно е бил видян снощи около помещенията с душовете на затвора "Алтиплано", край столицата Мексико, съобщи Националната комисия по сигурността. Затворникът отишъл да вземе душ малко преди 21 часа и оттогава не се знае къде се намира. След като проверили килията му, властите установили, че тя е празна. Веднага е започнала операция за издирване на беглеца. Спрени са полетите от намиращото се близо до затвора летище в Толука.

В Мексико заловиха наркобос №1 Хоакин Гусман

Гусман бе заловен през февруари 2014 г., повече от десет години след първото му бягство. Той бе заловен през 1993 г. в Гватемала, екстрадиран и осъден в Мексико на 20 години затвор за убийство и трафик на наркотици. През 2001 г. с помощта на надзирателите той успя да избяга от друг строго охраняван затвор - "Пуенте гранде" в щата Халиско.

Картелът Синалоа е същинска империя, която обхваща Северна Америка, Европа и Австралия. Картелът е основен играч в кървавата нарковойна, която се води през последните години в Мексико. Смята се, че картелът контролира по-голямата част от местата по границата на Мексико със САЩ, през които минава трафикът на дрога.

Източник: БТА