Гърмен на протест пред парламента заради спряното събаряне на ромски къщи
Гърмен на протест пред парламента заради спряното събаряне на ромски къщи / снимка: БГНЕС, архив

Жители на община Гърмен ще протестират пред сградата на парламента в София на 18 юли срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци". Призивът им е да ги подкрепят тези българи, които искат в страната ни да има закони и те да важат за всички.

Решението за протеста в София бе взето единодушно от членовете на Инициативния комитет в събота, след като от МРРБ официално съобщиха, че насроченото за 13 юли събаряне на две къщи няма да се състои. Причината е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по депозирана от нея жалба и "необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство".

Отлагат бутането на незаконните ромски къщи в Гърмен

Съдът е поискал от България да спре разрушаването, докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели".

"Не може някакви институции да спират изпълнението на закона и цяла държава да дава на заден ход, да не изпълни собствените си разпоредби. Ние не сме срещу ромите, искаме еднакви правила за всички в България. Настояваме само за прилагането на закона - има заповеди на ДНСК още от 2011 г. за блъскането на 124 незаконни постройки в ромския квартал на Гърмен. Нашият ултиматум бе това да се случи до 18 юли", заяви днес Иван Байрактаров от Инициативния комитет.

Багер събори 4 къщи в Гърмен, ромите разрушиха доброволно още една постройка

Няколко души ще пътуват до столицата в понеделник, за да внесат уведомление за протеста в общината и да получат разрешение. Почти сигурно протестът ще започне в 12.00 часа в събота. Преди това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на националния герой Васил Левски по повод 178 години от рождението му.

Протестиращите недоумяват как толкова лесно се спира събарянето на незаконните постройки на ромите. А те от години се жалват от ромските набези и бездействието на държавата, но никой не им обръща внимание.

Сега те са готови да продължат борбата си с нови сили, защото не може законите да важат само за българите, а за ромите - не. "Те не искат да приемат помощ от държавата. Аз лично съм приготвил етаж от къщата, в който да подслоня ромско семейство. Но те отказват, искат 1000 души да живеят заедно. Няма как държавата да настани толкова хора на едно място. Влиза се в омагьосан кръг, от който няма излизане. И законът за ромите отново не е на дневен ред", допълни Иван Байрактаров.