Отлагат бутането на незаконните ромски къщи в Гърмен
Отлагат бутането на незаконните ромски къщи в Гърмен / снимка: Dariknews.bg, архив

Временно се отлага премахването на незаконните постройки в кв. "Кремиковци" на с. Марчево, община Гърмен, което беше насрочено за 13 юли.

Това съобщават от МРРБ, като се аргументират с писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по отношение на депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство.

Съдът поискал от българското правителство, на основание правило 39 от Правилата на Съда, да спре разрушенията, „докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели (роми)".

От министерството уточняват, че за необходимостта от временно отлагане на премахването са получени и писма от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Хелзински комитет и др.

От регионалното министерство припомнят, че изпълнението на заповедите за премахване на тези постройки са потвърдени от Върховния административен съд и подлежат на изпълнение от страна на административните органи.

Преди да пристъпи към изпълнението им, през месец май тази година Дирекцията за национален строителен контрол е изпратила писма запитвания до дирекция "Социално подпомагане" и Държавната агенция за закрила на детето относно възможността за осигуряване на социална услуга на засегнатото население. Информация за такава не е получена.

На 3 юли пък директорът на дирекция "Социално подпомагане" - Гоце Делчев информира, че са предложени съответните социални услуги - временно настаняване или "седмична грижа" за децата на четири семейства, чиито сгради са премахнати. Членовете на тези семейства са отказали настаняване в социални жилища, като към настоящия момент те са настанени и живеят в домовете на техни роднини. Предложено е настаняване и на две семейства, чиито незаконни строежи бяха предвидени за премахване на 13 юли, но те също са отказали.