Борисов към Туск: За нас стабилността на ЕС и еврозоната е от първостепенно значение
Борисов към Туск: За нас стабилността на ЕС и еврозоната е от първостепенно значение / снимка: БГНЕС, архив

За България стабилността на ЕС и на еврозоната е въпрос от първостепенно значение, e заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Късно снощи двамата са обсъдили развитието на ситуацията в Гърция след проведения референдум, съобщава правителствената пресслужба.

Кризата в Гърция се отразява на туризма

Премиерът Борисов е изразил надежда, че европейските срещи на високо равнище ще дадат нова възможност за намиране на решение, което да бъде приемливо както за страните от еврозоната, така и за всички държави-членки на ЕС.

Няма индикации работещите в Гърция българи да са готови да се приберат

Министър-председателят е отбелязал, че Гърция е непосредствен съсед и близък партньор на България в ЕС и за нас е важно тя да постигне икономическа и финансова стабилност. Според Борисов е необходимо всички страни да проявят отговорност, реализъм и да не се всява излишно смут в европейските лидери.

Председателят на Европейския съвет е благодарил на премиера за стабилността и подкрепата, която България оказва в региона. От своя страна българският премиер е обърнал внимание на политическата и финансовата стабилност в нашата страна и е добавил, че са взети всички необходими мерки, за да има сигурност на банковия сектор, независимо от развоя на събитията в Гърция.

Икономическият министър: Гръцкият казус ще се отрази на стокообмена ни с тях

Туск е потвърдил напълно адекватните и предвидливи действия на българското правителство и е апелирал хората да не се поддават на спекулации по темата.