Ройтерс: България готви договор с Полша за поддръжка на МиГ-29
Ройтерс: България готви договор с Полша за поддръжка на МиГ-29 / снимка: БГНЕС, архив

За да намали зависимостта си от Русия, България работи по подписването на договор с Полша още този месец за поддръжка на българските изтребители МиГ-29 от съветско време, които досега се ремонтираха от Русия, каза за Ройтерс министърът на отбраната Николай Ненчев.

Спорът между Запада и Русия заради Украйна принуди България, която бе част от Варшавския договор в съветско време, но е член на НАТО от 2004 г., да поддържа баланс заради военните си, енергийни и търговски отношения с Русия. Обръщането към Полша за поддръжка на изтребителите ще е поредната стъпка за постепенно преминаване към неруски доставки - тенденция, която се ускори, след като Европа и САЩ наложиха санкции на Русия, отбелязва Ройтерс.

България ще преговаря за закупуване на нов изтребител

"Ще направим всичко възможно да намалим зависимостта си от Русия. България е единственият член на НАТО, който е почти 90 процента зависим от Русия. Това много ме безпокои и не бих искал да продължава така", заяви Николай Ненчев.

Договорът на България с Русия за поддръжка на изтребителите изтича през септември.

"Трябва да ремонтираме шест от двигателите им и положихме сериозни усилия да намерим алтернатива", каза Ненчев, добавяйки, че Полша е предложила по-ниска цена от Русия. "Водихме няколко месеца много динамични преговори с полската страна и смятам, че можем да подпишем договор този месец", заяви българският министър на отбраната.

"След като видяхме, че режимът на Путин се държи особено агресивно към суверенна страна, не можем да се чувстваме в безопасност. Полша е наш партньор в НАТО, който е успял да се освободи от зависимостта си от Русия", добави той. Ненчев съобщи, че България и САЩ са планирали над 70 съвместни военни учения в България за 2015 г. Той каза, че в страната ни може да се разположат до 2500 американски военнослужещи при такива учения и че той е разрешил при някои условия да се допуснат допълнителни 2500.

Източник: БТА