България ще преговаря за закупуване на нов изтребител
България ще преговаря за закупуване на нов изтребител / снимка: БГНЕС, архив
България ще преговаря за закупуване на нов изтребител
80799
България ще преговаря за закупуване на нов изтребител
  • България ще преговаря за закупуване на нов изтребител

България ще преговаря с Белгия, Холандия и Гърция за закупуване на нов изтребител, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след като днес правителството му даде мандат за водене на преговори.

Тези държави предлагат модела F16, но не е изключено да се водят преговори и с производители, уточни Ненчев.

Ненчев допълни, че българската страна не е притисната от срокове за купуване на нов изтребител, тъй като е решен въпросът с ремонта на „МиГ 29”.

"Имаме възможност във времето много добре да обмислим напите действия и да преценим кога и с кого да разговаряме. Почти сме финализирали разговорите с полската страна. Предложенито, което получихме, и офертата са изключително изгодни за нас", обясни Ненчев.

Най-късно до края на следващия месец ще бъде подписано споразумение с Полша за ремонт на два или четири двигателя, а вторият етап ще бъде ремонт на още 10-12 двигателя.

Военният министър подчерта, че Полша е дала много по-изгодни условия и ниски цени, отколкото Русия. Що се отнася до охраняването на въздушното пространство, единствено Полша е проявила интерес към това, а решението е регламентирано в рамките на НАТО.