Ципрас се съгласил да представи предложение за споразумение на срещата на ЕС
Ципрас се съгласил да представи предложение за споразумение на срещата на ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и се е съгласил да представи предложение на Гърция за постигането на споразумение за финансова помощ на срещата на върха на ЕС във вторник. Това е съобщил гръцки правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

Германия: Няма причина за обсъждане на облекчения на гръцкия дълг

Представителят, който е говорил при условие за запазване на анонимност, не е казал повече подробности за разговора.

Вчера мнозинството гърци каза „не" на поставените от международните кредитори условия за реформи към страната. В гласуването са участвали 62,5 процента от регистрираните избиратели.

Гърците казаха "не" на референдума, а сега накъде?

На референдума гръцкото население решаваше дали правителството да приеме или да отхвърли проекта за споразумение, предложен от Еврокомисията, Европейската
централна банка и Международния валутен фонд на заседанието на Еврогрупата от 25 юни.

След референдума стана ясно, че гръцкото правителство иска да възобнови преговорите с кредиторите. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис изненадващо подаде оставка, като сподели, че някои от членовете на Еврогрупата предпочитат той вече да не участва в преговорите.

Варуфакис подава оставка

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който е финансова министър на Нидерландия, заяви, че резултатът от гръцкия референдум не е доближил страните до разрешаването на финансовото положение на Гърция.

Еврогрупата с решение за Гърция във вторник

По инициатива на гръцката страна премиерът Алексис Ципрас е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин. Те са обсъдили "някои въпроси на по-нататъшното развитие на руско-гръцкото сътрудничество". Ципрас информирал Путин за положението в Гърция и че ще продължи контактите с европейските кредитори. Владимир Путин е изразил подкрепа за народа на Гърция в преодоляването на трудностите пред страната, съобщи още Кремъл.