Варуфакис подава оставка
Варуфакис подава оставка / снимка: Guliver/Getty Images

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис подава оставка.

Това съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

По думите на гръцкия финансов министър, той бил принуден да хвърли оставка, защото бил "бламиран" от европейските си колеги.

Янис Варуфакис ще се оттегли от поста още днес.

„Малко след обявянето на резултата научих, че някои от членовете на Еврогрупата предпочитат вече да не участвам в преговорите", написа той тази сутрин на личния си сайт в интернет.

„Премиерът също смята, че това ще е полезно за постигането на споразумение, ето защо днес напускам министерството на финансите. Смятам за мой дълг да помогна на Алексис Ципрас с този ход", допълва Варуфакис.

Една от причините за оставката на Варуфакис е остър конфликт с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, каза дипломатически източник пред агенция "ТАСС".

"През последните седмици министър Варуфакис изгради изключително напрегнати отношения с отделни членове на Еврогрупата, на първо място, с председателя Йерун Дейселблум", каза той.

Според него, противниците на Варуфакис вярват, че той нарочно е удължил преговорите и постоянно е променял позицията на преговорите, за да направи невъзможно постигането на споразумение до крайния срок.

"При тези обстоятелства е налице липса на доверие към основният гръцки преговарящ, което не е благоприятно за решаване на проблемите на Гърция, след като те отхвърлиха предложенията на кредиторите", обясни източник от европейската мисия в Брюксел.

При провелия се вчера референдум с "Не" на поставените от международните кредитори на Гърция условия за реформи са казали 61,31 процента от участвалите във вчерашния референдум, срещу 38,69 процента, гласували "Да".

Резултатът от референдума предизвика негативни реакции от страна на европейските партньори на Гърция, а Еврогрупата се събира за спешна среща във вторник.