Москов: НЗОК може да подпомогне финансово болниците, поемащи спешните случаи
Москов: НЗОК може да подпомогне финансово болниците, поемащи спешните случаи / снимка: БГНЕС, архив

Освен министерството на здравеопазването, и НЗОК може да подпомогне парично университетските, областните или общинските болници, които имат спешни отделения и обслужват голям брой население, каза днес във Варна министър Петър Москов. По думите му вариантът е Надзорният съвет на касата да промени методологията за оценка и финансиране на лечебните заведения, като тези, които поемат спешните случаи, получат повече средства.

Москов за уволнените шефове на болници: Говорят по телевизиите колко съм лош

Москов изрази надежда, че до края на юли парламентът ще гласува промените в Закона за лечебните заведения. По думите му темата за приватизацията или навличането на частни капитали в болниците все още среща противоречиви мнения и има нужда от още дискусии. Според него обаче не е изключено въпросът отново да бъде поставен на дневен ред още в края на тази година.

За идеята медицинските сестри да бъдат задължавани да практикуват няколко години първо в родината си и едва след това да имат право да работят в чужбина, министър Москов посочи, че вече се извършва правен анализ доколко е възможна такава стъпка. Ясно е, че произвеждаме кадри, които се реализират изключително успешно навън, а у нас се оформя дефицит, каза Москов. По думите му, ако правният анализ не покаже противоречия с европейското законодателство и директиви, не е изключено да се вземат такива мерки.

Москов смята да оттегли проекта за приватизация на болници

Във Варна министърът на здравеопазването посети двете най-големи болници. Той изрази задоволство от състоянието на университетската лечебница и посочи, че е снабдена с модерна апаратура и разполага с много качествени кадри.

За областната болница министърът посочи, че има нужда от финансова стабилизация и реорганизация на Спешното отделение. Тъй като лечебницата поема спешни случаи не само от региона, министерството ще осигури допълнителни 200 хиляди лева за апаратура. По-късно днес министър Москов ще участва в дискусия, посветена на проблемите на младите медицински кадри.

Източник: БТА