Москов смята да оттегли проекта за приватизация на болници
Москов смята да оттегли проекта за приватизация на болници / снимка: БГНЕС, архив
Москов смята да оттегли проекта за приватизация на болници
80814
Москов смята да оттегли проекта за приватизация на болници
  • Москов смята да оттегли проекта за приватизация на болници

Здравният министър д-р Петър Москов ще оттегли предложението си за приватизация на лечебните заведения. Новината съобщи по време на парламентарния блиц контрол днес премиерът Бойко Борисов.

В отговор на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков по темата за приватизацията на болници, премиерът посочи, че проектозаконът, който разрешава такава, ще се изтегли, за да няма напрежение в други сфери, от които трябвало да се търси подкрепа за максимално реформиране на системата.

Междувременно пациентски организации изразиха убеждение, че евентуална приватизация на болниците би оскъпила спешната помощ у нас, както и би затруднила обслужването на спешни пациенти. От Българския червен кръст пък подчертаха, че ако „Пирогов" се обяви за приватизация, ще поискат да възстановят собствеността си върху болницата.

Пациентски организации се обезпокоиха от качеството, което ще предлагат спешните отделения у нас, в случай, че се стигне до приватизация на болници. Към момента в 34 болници в страната има спешни приемни отделения. Всички те са собственост на лечебните заведения и услугите, които използват от тях, са безплатни, информира пред Дарик Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб".

„Няма прехвърляне на ресурси между болницата и държавата. Примерно идва един спешен пациент в някоя от тези 34 областни и университетски болници и той веднага се приема от спешното приемно отделение. В това спешно приемно отделение обаче дежурят и специалисти от болницата, тъй като собствеността е обща. Ако този пациент е с инфаркт, той се качва в отделението по интензивна помощ и веднага се поема и се лекува, т.е. той няма да бъде размотаван", добави Георгиева.

Ако болницата обаче стане частна, за да остане държавно спешното отделение, както е по закон, то трябва да излезе от шапката на лечебното заведение, в което е настанено, смята Георгиева:

„Ако това отделение излезе от болницата, ако дойде пациент с инфаркт, той трябва да плати на кардиолога от болницата външни услуги. Т.е. ние всички ще трябва да плащаме едни огромни суми".

Днес от Българския червен кръст изразиха безпокойство относно бъдещето на „Пирогов", в случай, че се стигне до приватизацията му. При условие, че болницата бъде обявена за продажба, от организацията подчертават, че имат готовност да предприемат действия по възстановяване на собствеността си. От Червения кръст припомнят, че „Пирогов" е създаден преди 115 години под името „Болница Червен кръст" върху имот, дарение на организацията.