Трима са тежко пострадалите от катастрофиралия автобус
Трима са тежко пострадалите от катастрофиралия автобус / снимка: DarikNews.bg, архив

Трима души са тежко пострадали от катастрофиралия вчера автобус между Карлово и Калофер, съобщиха за Дарик от Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, където след инцидента са приети общо  12 от ранените. Седем от тях остават в болницата, а петима вече са освободени за домашно лечение с по-леки травми.

По-тежко остава състоянието на 2 жени и 1 мъж, но за тях няма непосредствена опасност за живота. С най-сериозни травми е 27-годишен мъж, който снощи е бил опериран от съдови хирурзи и ортопеди. Получил е тежка рана на лявата ръка и има прекъсната артерия. 44-годишна жена е с фрактура на дясната мишница и вече е стабилизирана след извършената операция. Със съмнения за разкъсан черен дроб е 46-годишна жена, която е с травми в гръдния кош и корема.

Останалите пациенти, които остават в болница, макар и с по-леки травми , са три жени на 20, 31 и 51 години и 55-годишен мъж.

Междувременно районната прокуратура в Карлово образува досъдебно производство по случая с катастрофиралия автобус. След извършения на място оглед са назначени са необходимите експертизи за установяване на причините за тежкия инцидент, уточни за Дарик прокурор Димитрина Шекерова. Извършени са и разпити, предстои да бъдат разпитани и тези от ранените, които са в състояние да дават показания. По данни на шофьора спирачките на автобуса са отказали и той е дръпнал ръчната спирачка, за да предотврати по-голям инцидент по опасния терен.

От ДАИ- Пловдив извършват комплексна проверка на фирма „Кастел Транс“, чиято собственост е катастрофиралият автобус. До момента не са констатирани нарушения при превозвача, съобщи Иван Въчев от пловдивската инспекция. На този етап няма информация дали и кога фирменият автобус е минал технически преглед и в изправност ли са били спирачките.