Държавен куклен театър – Сливен ще участва в „Малък сезон“ 2015 на  Театрална работилница СФУМАТО
Държавен куклен театър – Сливен ще участва в „Малък сезон“ 2015 на Театрална работилница СФУМАТО / ДКТ - Сливен, Радостин Найденов

Спектакълът за възрастни „Семейство Замза”, съвместна продукция на Държавен куклен театър  - Сливен и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ ще се играе днес от 18.00 ч. в големия салон на Театрална работилница СФУМАТО в София.

Представлението е вдъхновено от дневниците на Кафка и новелата му „Преображението”, в която обикновеният чиновник Грегор Замза претърпява странна метаморфоза от човек в насекомо. На пръв поглед семейството му е дистанциран наблюдател на промяната, но е дълбоко свързано със съдбата на Грегор и е една от причините за трансформацията му. Това е една абсурдна картина на отхвърлеността, драмата на отделния малък човек в бюрократичния произвол. Непреодолима самота, липса на душевно общуване със себеподобните, кризата на „Аз”-а. Свят, изграден от материята на сънищата.

„Представлението не предлага убежище, а познание. Казано е, че който трупа познание, трупа тъга. Така самопознанието, постигнато чрез изкупителна жертва е превъзмогване, вътрешна победа, то отваря вратите към вселената на надеждата”,  разказва режисьорът Катя Петрова.

Яркото въздействие на спектакъла се допълва много добре  от  атрактивната сценография  на младата сценографка Петя Караджова, както и от музиката на известния джазмен Христо Йоцов.

„Семейство Замза“ е представление,  наситено с много естетика,  въображение и  хумор. Умелите актьорски превъплъщения на възпитаниците на проф. Дора Рускова представят елегантно и много точно посланията на спектакъла.

В постановката участват студентите от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър”, с художествен ръководител проф. Дора Рускова: Ангел Калев, Анна-Валерия Гостанян, Велислава Димова, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров, Изабела Иванова, Ирина Шумелова, Любомир Желев, Наталия Петкова, Петя Бончева, Радослава Неделчева и Яна Иванова.