КЕВР реши: Месец отсрочка за новия ценови модел на тока
КЕВР реши: Месец отсрочка за новия ценови модел на тока / снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране отложи влизането в сила на новия ценови модел в сектора електроенергетика с един месец. Новият регулаторен период за цените на тока ще започне на 1 август, а не в средата на годината, реши КЕВР. Тази възможност комисията получи след промени в Закона за енергетиката.

НС даде възможност за едномесечен мораториум върху цената на тока

Решението трябваше да бъде взето в петък, се отложи с мотива, че промяната не е обнародвана в Държавен вестник. Възможността бе публикувана с уточнение, че влиза в сила от 30 юни, вторник. Председателят на регулатора Иван Иванов направи заявка, че решението за цените на тока ще бъде взето именно тогава.

Бизнесът: Готови сме и за по-радикални действия

Но в първия работен ден от седмицата на заседание за определяне на цените в сектор Топлоенергетика, регулаторът е решил, че влизането в новите цени за тока е отложено.

Отлагането на новия ценови модел за тока крие и вреди, и ползи

Възможността за отсрочка беше дадена заради критиката от бизнеса срещу компонента в цената на електроенергията - "задължение към обществото", която се предвижда да се увеличи за индустрията от 18.93 на 40.21 лева за мегаватчас. Сред мотивите за отлагането на новия регулаторен период е, че предстои министрите на енергетиката, на финансите и на икономиката съвместно да издадат Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.